Balkonade-raam

Balkonade-raam

Dit ’Balkonade-raam’ is rond 1915 vervaardigd. Dit ornament is een onderdeel van ‘de Stadsschouwburg te Haarlem’, ontworpen door Architect J.A.G. van der Steur. Het was in deze tijd gebruikelijk om eerst een proefopstelling te maken van een onderdeel om op deze manier te visualiseren hoe het ontwerp eruit zou komen te zien. De Stadsschouwburg zelf werd gebouwd van 1915 tot 1918 en is nog steeds in gebruik.

Toen we in 2019 aan de restauratie van dit ornament in de Historische Binnentuin begonnen was het ‘Balkonade-raam’ in zeer slechte staat. De kozijnen waren verroest en uitgezet, er ontbraken onderdelen in het ornament en het geheel was samen met onderliggende constructie ontzet.

Bij de restauratie is het volledig uit elkaar gehaald, tot de binnenconstructie aan toe. De kozijnen zijn opgeknapt, opnieuw gecoat en de ramen vervangen voor speciaal dun geïsoleerd glas. Alle keramische onderdelen werden vakkundig verwijderd en schoongemaakt. De ontbrekende keramische delen zijn nagemaakt. Het glazuur recept voor het glazuur hiervoor was niet bekend en heb ik middels scheikundig onderzoek en het maken van systematische proefoverzichten herontwikkeld. Het geheel werd opnieuw opgebouwd met een nieuwe degelijkere constructie zonder de voormalige kalkmortels en roestende metaalverbindingen. En zie hier het eindresultaat.