Mal maken Gips afdraaien

Dit is de enige workshop die niet de Meern wordt gegeven maar in mijn eigen werkplaats in Leiden. De reden hiervoor is dat mijn gipsdraaischijf hier staat waardoor iedere cursist zelf het afdraaien kan ervaren. Het aantal cursisten voor deze workshop beperkt.

Gips afdraaien is anders dan klei draaien. Tijdens het draaien van klei, boetseer je als het ware de vorm. Bij het afdraaien van gips begin je vanuit een blok en snijd je het model eruit. Gips draaien lijkt hierdoor een beetje op hout- of metaal- draaien.

Gips draaien wordt vaak gebruikt voor het maken van modellen voor mallen. Het is niet ingewikkeld, mits je weet waar je op moet letten.  Als je het gips draaien onder de knie hebt, kun je het zelfs op een klei draaischijf doen. 

In de ochtend begin ik met een demonstratie van het draaien van een model. Tijdens de demonstratie geeft ik uitgebreid uitleg en vervolgens krijgt iedere cursist een kans om zelf een vorm te draaien in gips. s’-Middags geef ik uitleg over de mogelijkheden en onmogelijkheden m.b.t. gipsdraaien en laat ik zien hoe je in gips ook een mal kan draaien. Aan het einde van de dag ga je naar huis met genoeg basis om in eigen atelier zelfstandig verder te kunnen gaan met gips afdraaien.

Voor deze workshop moet je zelf meenemen:

  • Pen en papier om evt. aantekeningen te maken
  • Eigen lunch ( koffie en thee aanwezig )