Mal maken Basis

Wil je leren hoe je een gipsmal voor gietklei moet maken? Dan is dit de les die je nodig hebt.  We maken in deze les, stapsgewijs, een twee- en een driedelige mal van een kopje en een oor. Voor deze les hoef je niets mee te nemen omdat ‘de modellen’ ( het kopje en het oor ) al in het lokaal aanwezig zijn. 

Tijdens het maken van de mal leren we ook hoe we ‘het ideale gips’ aanmaken, hoe we een draaisleutel maken, welk mallenvet geschikt is en hoe ermee om te gaan, hoe we een perfecte sluitende mal maken en hoe we de mal kunnen afwerken en bewaren. ’s-Morgens beginnen we eerst met uitleg, gevolgd door het maken van het eerste maldeel. Hierbij maken we een basisopstelling, plaatsen bekisting eromheen en gieten het eerste deel. ’s-Middags maken we het eerste deel strak en gieten het 2e en 3e deel. Aan het einde van de les neem je uiteraard je eigen zelfgemaakt mal mee naar huis om te drogen en evt. te in te gieten met je kleisoort naar keuze.

Let op, in deze les wordt nog niet met eigen model gewerkt, dit is de basis les waarin we werken met een standaardmodel. Alle materialen zoals; gips, model, bekisting, klemmen, mallenzeep en gereedschappen zullen in de les aanwezig zijn. De workshop is inclusief gebruik hiervan, je hoeft dus zelf enkel je werkkleding mee te nemen.

Tijdens de les ontvang je ook de reader ‘Mallen maken Basis’. In deze reader staat stapsgewijs en in foto-rapportage de gehele les beschreven. 

Voor deze workshop moet je zelf meenemen:

  • Pen en papier om evt. aantekeningen te maken
  • Werkkleding
  • Eigen lunch ( koffie en thee aanwezig )