Pilaar ornament 2

Pilaar ornament 2

In eerste oogopslag lijken de tegels in dit ornament met elkaar overeen te komen. Bij betere observatie echter worden de uiteenlopende verschillen zichtbaar in kleuren, patronen en gelaagdheden.
Voor dit ornament heb ik ervoor gekozen om de meest voorkomende tegel na te maken. De juiste kleur groen, het suikerachtige glazuur en dezelfde soort vlekkerigheid leken in eerste instantie eenvoudig, maar bleken lastig om te imiteren. 

De onderlaag is gespikkeld, eroverheen zit een groenig transparant glazuur en daaroverheen een wittig glazuur. De tegels op het ornament lijken onderling heel verschillend, maar dit komt niet omdat er steeds een ander glazuur gebruikt is. De verschillen hierbij zijn ontstaan door onderlinge laagdikte/ aanbreng verschillen ten opzichte van elkaar in combinatie met de invloed van het stoken. 
Het aanbrengen gebeurde met spetters, kwasten en sponzen. De ene keer was dit grover de andere keer fijner. De stookcurve (o.a. hoe het opwarmt en hoelang het duurt) was vroeger lastiger te controleren waardoor de onderlinge verschillen tussen stoken, maar ook tussen onderin en bovenin de oven, bij dit soort glazuren, vaak grote verschillen in het uiterlijk gaven.
Tegenwoordig wil men in het productieproces vaak alles controleren en hetzelfde houden, mede om uitval te voorkomen. Dit laatste was vroeger minder belangrijk. Het ging meer om het levendige uiterlijk waarbij de onvoorspelbaarheid deel was van de charme. 

Waar de tegels witter zijn is de toplaag dikker of/ en soms minder ingebrand. 
Waar de witte laag gevlekter is, is de laag met een ruwere spons aangebracht. 
Waar de tegels groener zijn is de groene glazuur dikker.
Waar de bruin/grijze spikkels meer zichtbaar zijn deze dikker aangebracht in relatie tot de andere glazuren. 

In totaal heb ik 15 nieuwe tegels gemaakt, maar zoals je op de foto’s kunt zien, heb ik bij 7 van de tegels de toplaag met witte vlekken iets te sterk aangebracht. Achteraf gezien had deze vlekkerigheid minder aanwezig mogen zijn, mede door de plaatsing direct naast elkaar vallen ze nogal op.