Mal kopiëren & Moedermal maken

Voor je deze cursus doet moet je minimaal de workshop ‘Mallen maken Basis’ bij mij gevolgd hebben. De cursus ‘Mallen kopiëren & Moedermal maken’ bestaat uit 5 lesdagen (zaterdagen). Na deze cursus kun je zelfstandig mallen kopiëren, moedermallen maken en reproductie mallen gieten, Dit is alles wat je nodig hebt als je bijvoorbeeld zelf series kopjes of bekers wilt gaan produceren.

In deze cursus leer je hoe je een ‘optimale slijtvaste productie-mal’ maakt en vervolgens hoe je hierop een moedermal maakt waarmee je de mallen snel kunt reproduceren.
De modellen voor deze cursus zijn een kopje en een oortje, dezelfde modellen als die van de workshop ‘Mallen maken Basis‘. Op deze manier leer je optimaal de verschillen kennen tussen het maken van een ‘gewone mal’ en het maken van een ‘optimale slijtvaste productie-mal’. Je leert in deze cursus ook nieuwe materialen gebruiken. Zo werken we niet enkel met gewone gips maar ook met hardvorm-gips en rubber.

1e dag maken we de eerste twee ‘zij-delen’ van de mal voor het kopje. We leren welke hulpstukken we nodig hebben, maken ‘schuifsleutels’ en leren de voordelen t.o.v. draaisleutels kennen. 

2e dag starten we met het ‘aangieten van schuifsleutels’ en gieten we vervolgens het ‘bodem stuk’, de twee delen voor de mal van het oortje en starten met de voorbereiding voor het maken van de moedermal.

3e dag gieten we de moedervorm van de ‘zij-delen’ van de eerste cursusdag. Hiervoor maken we de mantels en het bodemstuk ervan.

4e dag gieten we de moedervormen voor het bodemstuk en voor het oortje.

5e dag gieten we in de moedermal onze eerste reproductie-mal en werken deze af. We bespreken na wat we hebben geleerd hebben en ik beantwoord eventuele vragen die nog spelen. 

Voor deze workshop moet je zelf meenemen:

  • Pen en papier om evt. aantekeningen te maken
  • Eigen lunch ( koffie en thee aanwezig )