Glazuur Vervolg 2

Dit is een cursus van twee lesdagen. Het is een vervolg op de lessen ‘Glazuren basis’ en ‘Glazuren vervolg 1’. Om aan deze cursus mee te doen en te kunnen begrijpen moet je deze twee voorgaande lessen hebben gevolgd. 

In de cursus Glazuur Vervolg 2 gaan we een glazuuroverzicht maken vanuit een transparant basis glazuur.  In de les heb ik verschillende glazuren en recepten op voorraad, maar je mag ook je eigen recept of favoriete basis glazuur gebruiken. Vanuit het door jou gekozen glazuur ga je 81 mengingen maken ( zie foto’s hiernaast ). In een overzicht breng je de mogelijkheden in kaart die haalbaar zijn middels inkleuring van je glazuur. Je leert hierbij de schoonheid en beperkingen van ieder glazuur kennen en begrijpen.

Op de foto met de 4 groen/blauwe proefplaatjes zie je 4 transparante basis glazuren waarbij bij iedere proef 1,5 % Koperoxide gebruikt is. Links onder in de hoek is een transparant glazuur gebruikt zoals je ook kant en klaar zou kunnen kopen ( met als smelt middel Boor ). Rechts onder in de hoek is dezelfde hoeveelheid Koperoxide ( 1,5% ) gebruikt, maar is de basis transparant glazuur aard-alkalisch ( zonder Boor of Lood ). Dit aard-alkalisch basis glazuur lijkt hierbij meer op dat wat de Egyptenaren gebruikten en de koper krijg hierdoor een totaal andere kleur. Ditzelfde werkt niet alleen bij Koper zo, dit werkt zo voor alle oxides…..maar ook voor alle pigmenten. De basis glazuur is van invloed op de kleur. Het overzicht wat je gaat maken is zoals de foto’s met 9 x 9 proeven. Als we er aan toekomen maken we ook nog een aanvulling met enkele pigmenten. Bij pigmenten zullen namelijk ook onderling verschillen optreden ( zie de twee foto’s met 9 proeven bij workshop ‘Glazuur vervolg 1’ ). Hier is bijvoorbeeld te zien dat bij de ene foto oranje en aubergine in het glazuur ontstaat en bij de andere foto huidkleur en paars met hetzelfde pigment…. Alleen het basis glazuur is onderling verschillend. 

Voor deze workshop moet je zelf meenemen:

  • Pen en papier om evt. aantekeningen te maken.
  • Eigen lunch ( koffie en thee aanwezig )