Glazuur Basis

In deze workshop leer je hoe je een transparant basis glazuur op eenvoudige wijze naar eigen smaak kunt aanpassen. Hoe je glazuur bijvoorbeeld matter of dekkender kunt maken en waarmee je het kunt inkleuren. Verder leer je begrijpen waarom je bepaalde kleurstoffen beter wel of niet kunt gebruiken. Ook praktische dingen als het verhogen van de plakkracht, houdbaarheid, gezondheid en milieu komen aan bod. Deze les zal je een praktische kijk op glazuur geven en is geschikt voor zowel beginners als voor gevorderden.

Ik probeer te voorkomen dat mensen in glazuurland  ‘door de bomen het bos niet meer zien’.  Vanuit al mijn ervaring heb ik een eigen opbouw ontwikkeld waarbij je, zonder ingewikkelde scheikundige kennis, een glazuur kunt aanpassen naar je eigen voorkeur. Vanuit overzichtelijke voorbeelden maak ik de verschillende mogelijkheden duidelijk. Ik laat allerlei grondstoffen zien en geef uitleg over wat voor soort stof het is, waar het vandaan komt en wat je er zoal mee kunt bereiken. Hierbij komen dingen aan bod als glazuur inkleuren, dekkend maken, wit maken, matteren, egaal en levendig maken. Tijdens deze les leren we ook hoe glazuur voor een product, werk/kunststuk kan worden verbeterd door bijvoorbeeld de lijmkracht te verhogen.  En hoe een glazuur bewaard kan worden zonder dat het vastkoekt in je potje en je het niet meer kunt gebruiken.

Naast ‘praktisch proeven leren maken’ ontvang je in de les een reader, een naslagwerk waarin de behandelde stof op overzichtelijke wijze staat uitgeschreven met bijbehorende grondstoffenlijst en overzicht van de mogelijkheden. Hierbij worden o.a. de uiterlijke verschillen tussen aardewerk en porselein vergeleken. Aan het einde van de les bespreken we nog globaal de verschillende manieren waarop je kunt glazuren en de daarbij komende problemen en oplossingen. Kortom, deze workshop is een brede basis voor je ontdekkingstocht in het glazuren waarmee je de rest van je leven vooruit kunt. Als je al eigen werk hebt gemaakt en hierover vragen hebt, dan kun je deze meestal tijdens de les bespreken. 

Voor deze workshop moet je zelf meenemen:

  • Pen en papier om evt. aantekeningen te maken.
  • Eigen lunch ( koffie en thee aanwezig )